Piráta do Moskvy. Zbořil o knížeti a rodině Kolářů

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
18.09.2023 9:35 | Komentář

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Snad chybělo jen oznámení, zda se v Mošnově nevybíralo ,na letadla', a že by tam mnozí nadšení z tohoto nákupu století paní MNO Černochové rádi přispěli,“ uvedl k reakcím na demonstraci na Václavském náměstí politolog Zdeněk Zbořil. Připomenul evropské volby a postup prací na plynovodu Nord Stream 2 nebo vystupování předsedkyně EK Leyenové. „Asi to řekla jinak, a tato jazyková neobratnost byla způsobena jen překladateli a tlumočníky,“ podotkl s ironií.

Piráta do Moskvy. Zbořil o knížeti a rodině Kolářů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Nevím, zda to v přívalu podivných zpráv z ukrajinsko-ruské fronty stojí za zmínku, ale někdy to vypadá, že se všichni tak trochu zbláznili a předhánějí se vymýšlet nevymyslitelné. A tak jsem se včera ráno dověděl, ví bůh z jakého zdroje, že byla dobyta vesnice Andrijivka, o kterou se v českých médiích sváděly těžké boje. Nakonec byla dobyta ,ukrajinskou armádou'. Údajně ale srovnána se zemí. Nezůstal tam kámen na kameni. Ani pošta, která tam před zahájením bojů v této vsi nebyla. Evakuováni byli všichni obyvatelé, kterých zde žilo před zahájením bojů 77,“ uvedl. „To je tak pozoruhodná zpráva, že, myslím si, by ji nedokázal napsat ani slavný redaktor Světa zvířat na začátku 20. století. Humor nás přejde, když si uvědomíme, že podobně se může psát i o jiných událostech na ,ukrajinské frontě', a že se tak mohou pouštět do světa, nebo do Kongresu Spojených států, zprávy o věcech mnohem závažnějších,“ dodal.

Příliš se takové zprávy podle Zbořila neliší ani od výroční zprávy předsedkyně EK van der Leyenové, která s nezakrytou hrdostí oznámila svým poddaným, že se za poslední rok podařilo splnit 90 % všeho, co jsme si „vytyčili“. „Přehlédněme to ,vytyčení'. Asi to řekla jinak, a tato jazyková neobratnost byla způsobena jen překladateli a tlumočníky. Ti by se za svoje bruselské platy mohli naučit něco trochu lepšího ze svého řemesla. Horší je obsah a forma tohoto vytyčování, které připomínají sjezdové zprávy všech možných tajemníků z evropské doby před i po-brežněvovské. Chybělo tam snad už jen sdělení, že jsme ,vytyčené úkoly' splnili před termínem. Nedivil bych se, kdyby to v tomto případě bylo dokonce o rok dřív. Tedy ještě dřív, než bylo vše ,vytyčeno',“ konstatoval.

„Asi proto se nedostalo paní komisařce slov, kterými by připomněla, že právě 26. září tohoto roku budeme vzpomínat výročí toho, jak byl, poamericky řečeno, ,udělán' Nord Stream 2. Ten jistě stále ještě nedává spát nejen Evropské komisi, Evropskému parlamentu, a hlavně pojišťovnám, které sice nezajímá, tak jako více než sto českých petentů podepsaných na dnes už tak moc nevzpomínané žádosti o ,odstřižení' od ruské ropy a plynu. Jde jim spíše o splatnost pojistek na úrovni mezinárodní. A jak víme, mnozí z vlastní zkušenosti, banky a pojišťovny, když jde o peníze, neznají bratra a v naší gendrově obohacené době ani sestru,“ zmínil.

Připomenul i evropské volby: „U nás doma se blíží volby, kterými lze dosáhnout na evropsky-unijní obročí, a snad i proto startuje další kolo soudů o Čapí hnízdo. Protože se ale postupně stává větší módou zkoumat morálně-politickou minulost, zatím jen kandidátů na taláry v Ústavním soudu, můžeme se obávat, že zkoumání soudců a dokonce i státních zástupců ve zpětných zrcadlech se může objevit až bude třeba i v našem světě nedotknutelných. Nový pan předseda Ústavního soudu Baxa si to sice nepřeje, jak řekl ve svém velkém interview minulý týden v Lidových novinách, ale sám dobře ví, že ani přání prezidenta republiky a většiny senátorů PČR nemusí být posledním soudem božím.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Byl by to zajímavý test., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejana.d , 18.09.2023 10:14:34
Vybírat o víkendu v Mošnově na F-35. Kolikpak stovek by se tam v kasičce sešlo? Naše ministryně války by asi stejně nepochopila.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

20:16 Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

Evropské volby v Česku podle politického pozorovatele Erika Besta neznamenají jen prohru vládních st…